Nepremičnine in posojila

V zadnjem času so posojila precej dostopna in so marsikoga prepričala v gradnjo ali nakup nepremičnine. Nizke obrestne mere za posojila omogoča Evropska centralna banka, ki ključne obrestne mere drži okrog ničelne. Nekatere druge centralne banke zunaj EU so zaradi rastoče inflacije obrestne mere v zadnjem času že začele dvigovati ali pa to načrtujejo v kratkem.

Nizke obrestne mere tako še vedno povzročajo veliko povpraševanje po nepremičninah. Prav tako je potrebno povedati, da je pri nas vlaganje v različne sklade na rekordnih ravneh, vendar še vedno se veliko vlagateljev ob relativno slabo razvitem kapitalskem trgu  odloči za vlaganja v nepremičnine. Posledično so bile cene nepremičnin v EU konec tretjega četrtletja lani povprečno za okrog 30 odstotkov višje kot leta 2015.

Kot kaže se Evropska centralna pripravlja na zaostrovanje denarne politike. Najprej bi se to lahko pokazalo kot dvig stroškov za posojilojemalce s spremenljivo obrestno mero, to pa bi lahko tiste posojilojemalce, ki imajo obrok blizu maksimalne kreditne sposobnosti pahnile v negotovost pri nadaljnjem odplačilu posojilnih anuitet.

Pripravil: Boris Ješovnik, direktor/nepremičninski agent, Conexa